Bekend historisch lichtschip te Fort Nieuw-Amsterdam krijgt opknapbeurt

Bekend historisch lichtschip te Fort Nieuw-Amsterdam krijgt opknapbeurt

Het historisch lichtschip ‘Suriname-Rivier’, dat ligt in Fort Nieuw-Amsterdam, wordt opgeknapt. Op het moment is er nog geen geld voor een complete restauratie, maar in aanloop daarnaar toe is het openluchtmuseum begonnen om verder verval te voorkomen.

(Bron foto: eigen foto Red. Obsession Magazine)

‘We willen het in elk geval ietwat ooglijk maken’, zegt Gerard Alberga, directeur van het Openluchtmuseum, maandag 20 mei 2013, in de Ware Tijd.

Het is de bedoeling om van het schip een ‘leer-werk-object’ te maken voor leerlingen scheepsbouw en lassen. Daarom is er geen uiterste datum voor het project gepland. Alberga: ‘Ook tijdens de werkzaamheden blijft het een bezienswaardigheid. Het komt wel hoger te liggen, zodat het ook vanaf de rivier goed te zien zal zijn.’

Het schip is ernstig aangetast door roest, maar volgens Alberga zitten er geen gaten in de romp onder de waterlijn. Er is op dit moment geen geld voor restauratie, terwijl de eerste fase wordt geraamd op ongeveer 173.000 euro. ‘Dat is voor het droogleggen van het schip en herstel van de romp, het dek, de masten en de lichttoren.’ De Stichting Lichtschip Suriname Rivier moet geld gaan inzamelen.

Het lichtschip werkte als een soort vuurtoren te water: het lag op een vaste plaats verankerd en gaf ‘s nachts met een groot licht de monding van de Surinamerivier aan. Het lichtschip werd in 2010 tot gezamenlijk historisch erfgoed van Nederland en Suriname verklaard. ‘Door de bekoelde verhoudingen is het daarbij gebleven en is de verwachte restauratie niet opgestart’, aldus Alberga.

Het schip werd in 1964 uit dienst genomen. Toenmalig districtscommissaris van Commewijne, Jimmy Douglas, spande zich in om het schip in het openluchtmuseum te plaatsen. Met een kleine watersnood tot gevolg. ‘Douglas had bedacht om bij de hoogste waterstand het schip in het fort te laten varen. Daarvoor liet hij de rivieroever en de dijk afgraven. Toen het zover was kwam het water wél, maar het lichtschip niet’, zegt Basjarat Ahmadali, die in de jaren zeventig de districtscommissaris was.

Er lagen zandzakken klaar om het gat dicht te maken, maar die waren voor niets. Fort en dorp Nieuw-Amsterdam liepen onder water. Bij de tweede poging lukte het wel: het schip belandde achter de dijk. Maar ook toen liep achtergelegen gebied onder water. Ahmadali: ‘Douglas had beter een stukje kunnen afdijken.’

No comments yet.

Leave a Reply